De innerlijke Boeddha (1)

Datum:
04/17/2024 - 04/21/2024

Veranstalter:
Aumm Instituut

Veranstaltungsort:
Aumm Instituut

Kategorie:
Retreats

Loading Map....

Zelfontwikkeling door mindfulness. Van het innerlijke kind naar het ware zelf

met Samarona Buunk

De retraite biedt een methode om door middel van de principes van mindfulness het gewonde innerlijke kind in ons te helen. Enerzijds zal het innerlijke kind in de aanwezigheid van mindfulness begrip en compassie ervaren, waardoor we de identificatie met het kind, onze ego-identiteit, steeds meer kunnen transformeren en we ons zullen ontwikkelen tot een mindful gezonde volwassene, die het ware zelf of ook wel de innerlijke Boeddha wordt genoemd.

De innerlijke Boeddha hoeft niet ontwikkeld te worden, het is onze natuur, het is er al en het wacht erop door ons ontdekt te worden. Het woord “Boeddha” komt van het Sanskriet woord buddh, dat “bewustzijn” betekent. Boeddha betekent gewoon stil bewustzijn. Het is in iedereen aanwezig. Thich Nhat Hanh vertelt het volgende verhaal: “Het hart van de Boeddha woont in ieder van ons. Als we mindful zijn, is de Boeddha er. Ik ken een vierjarig jongetje dat, als hij overstuur is, stopt met wat hij doet, mindful ademt en tegen zijn vader en moeder zegt: “Ik voel de innerlijke Boeddha”.

Osho zegt: “Iedereen draagt de Boeddha in zijn ziel; het enige wat nodig is, is ontvouwing. De mensen die bang zijn en in angst leven kunnen zich niet ontplooien, want angst maakt dat ze gesloten blijven. (…) Liefde helpt om je open te stellen. Liefde is het geheim der geheimen. Door liefde opent men zichzelf. (…) Liefde is het juiste klimaat waarin de bloem zich opent.”

Retraite 1
Van het innerlijke kind naar het ware zelf

Het innerlijke kind beschrijft het deel van ons dat is afgescheiden en verklaart dus waar heling moet plaatsvinden in het proces van zelfontwikkeling om tot realisatie van de ziel te komen. Heling gebeurt wanneer een wond in de ziel wordt aangeraakt door een mindful presence. Om in ons beeld te blijven, wanneer de Innerlijke Boeddha het gewonde kind aanraakt met een stil bewustzijn. Door de aanwezigheid van bewustzijn voelt het kind zich waargenomen door een liefdevol hart, kan het zenuwstelsel ontspannen en kan het probleem dat in de kindertijd tot pijn leidde, worden losgelaten. Wanneer wij met onze presentie op een bepaalde plaats in onze gewonde ziel aanwezig zijn, kunnen de essentiële kwaliteiten die in die situatie nodig zijn, zich ontvouwen.

Retraite 2
Vier principes voor mindful transformeren

De tweede retraite onderwijst de innerlijke kwaliteiten die we in onszelf vinden door de beoefening van mindfulness:

  • Het Nu, Presentie
  • Acceptatie en afwezigheid van voorkeur
  • De liefde voor de waarheid, openheid
  • Helderheid en objectiviteit, waardering

De methode bestaat uit 4 stappen, weergegeven door het acroniem PALI.
Gautam de Boeddha sprak in een taal genaamd Pali.

 

Hier betekent PALI:

 

Presentie Aanwezig zijn in het hier en nu en erkennen wat is
Acceptatie Verwelkom het leven precies zoals het is
Liefde voor de waarheid Onderzoek je innerlijke ervaring met compassie
Identificatie loslaten Realiseer je dat je identificatie gebaseerd is op een misverstand

We ontdekken dat de ziel de helende ruimte is waar de wonden van het innerlijke kind kunnen verschijnen in een sfeer van mindfulness, waar het mogelijk is de wonden van reactiviteit te helen en uiteindelijk los te laten, zodat we de gezonde volwassene kunnen leven, het ware zelf.

Retraite 3 & 4
Behandeling van de verschillende stadia van de kindertijd en ontplooiing van het ware zelf.

De tweede en derde retraite zijn een gedifferentieerde reis door de verschillende stadia van onze kindertijd. Je zou kunnen zeggen dat de ontplooiing in iemands leven twee belangrijke fasen doorloopt. Kindertijd en adolescentie zijn gewijd aan de vorming van een gezond ego. Dit is het onderwerp van de psychologie.

In de tweede helft van het leven keert de blik naar binnen en beginnen we door mindfulness de identificatie met het ego los te laten. Dit is het onderwerp van spiritualiteit. Het verklaart hoe in de eerste jaren van ons leven, door de wonden van het innerlijke kind en de reactiviteit op de wonden, een ego-identiteit ontstaat die uniek is voor elke persoon. Het legt ook uit hoe bij elke stap in de ontwikkeling van het ego bepaalde aspecten van onze essentie, ons ware zelf, zich in het onbewuste verplaatsen.

Deze inzichten zijn zeer nuttig voor de ontwikkeling, want als we begrijpen hoe het ego is ontstaan, wordt het geheim onthuld van hoe we het kunnen loslaten en het ware zelf weer bewust kan worden. Er bestaat geen patentmiddel voor zelfontwikkeling, want ieder mens maakt een eigen unieke ontwikkeling door. Als iedereen met mindfulness stilstaat bij zijn eigen ego-ontwikkeling, zal het exacte inzicht in de eigen ego-ontwikkeling de bevrijding mogelijk maken.

Formaat

Deze retraites bestaan uit 4 modules van elk 4 dagen. Naast thematische voordrachten wisselen fases van meditatie en zelfonderzoek af met diepgaande nabeschouwing. Er is ook ruimt voor individuele begeleiding.

Data

Retraite 1: 17-21 April 2024
Retraite 2: 30 Oct – 3 Nov 2024
Retraite 3 & 4: worden later bekend gegevenHier boeken

Literatuursuggesties

 

Der Innere Buddha – Buch von Samarona Der innere Buddha
Selbstentfaltung vom inneren Kind zum wahren Selbst
Samarona Buunk
Das innere Zuhause
Was Spiritualität heute bedeuten kann
Samarona Buunk